VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Middels een VCA certificaat tonen bedrijven aan dat ze voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Het certificaat is bedoeld voor bedrijven waar werkzaamheden worden uitgevoerd die een verhoogd risico kunnen opleveren.

VCA wettelijk verplicht of niet?

Nee, het bezit van een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Echter wordt het wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft onder andere te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. Met het certificaat kunnen bedrijven aantonen dat zij voldoen aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Daarnaast is het voor een bedrijf, zelfstandige of ZZP’ers een absolute meerwaarde om in bezit te zijn van een VCA certificaat. Het hebben van een certificaat biedt namelijk voor werknemers, opdrachtgevers en opdrachtnemers veel voordelen; minder ziekteverzuim, meer aandacht voor het milieu en meer kans op het binnenhalen van werkopdrachten en klussen.

VCA Basis (B VCA)

Voor werknemers is er VCA Basis, ook wel B VCA genoemd. Met dit certificaat kunnen werknemers aantonen dat ze in staat zijn om veilig te handelen tijdens het werk. Tevens kun je met een certificaat aantonen dat je rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen. VCA Basis gaat hoofdzakelijk over het herkennen van onveilige werksituaties en het treffen van veiligheidsmaatregelen. Met VCA Basis kan je bovendien aantonen dat je bekend bent met de wet- en regelgeving en weet je hoe je moet handelen in geval van nood. Een VCA Basis certificaat is vaak verplicht indien je gaat werken voor een aannemer.

VOL VCA

Voor leidinggevenden en ZZP’ers is er VOL VCA. VOL VCA staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit certificaat is een verlengstuk van VCA Basis. Met dit certificaat geef je niet alleen aan dat je rekening houdt met je eigen gezondheid, maar ook met die van de medewerkers waaraan je leiding geeft. Een VOL VCA cursus bestaat uit kennis over onder meer de wet- en regelgeving, kennis van VCA bedrijfscertificering en het voorkomen van ongevallen. Je zal tevens te weten komen hoe je een bedrijfsnoodplan kan opstellen en een toolbox vergadering kan organiseren.

Registratie VCA certificaat

In het Centraal Certificaten Register (CCR) kun je terugvinden of een bedrijf of persoon een geldig VCA-, VCO- of VCU-certificaat heeft. Gecertificeerde bedrijven kunnen met het CCR de geldigheid van hun certificaat controleren. Zo weten bedrijven wanneer het tijd is om opnieuw gecertificeerd te worden. In het CCR staan VCA-, VCO- en VCU-certificaten. Buitenlandse certificaten staan niet in het CCR.

Geldigheid VCA Certificaat

De geldigheid van het VCA certificaat is 10 jaar. Na deze periode moet je opnieuw het VCA examen te maken. Wanneer je het examen hebt gedaan via SafetyHero krijg je hier automatisch van ons bericht van.

VCA cursus halen via SafetyHero

Je VCA Basis of VOL VCA halen? Met de online trainingen van SafetyHero is het behalen van examens nog nooit zo eenvoudig geweest. SafetyHero zet stoffige theorieboeken om naar leuke, leerzame en interactie e-learning modules. Bij elke module zitten online oefenexamens inbegrepen zodat je zeker weet dat je goed bent voorbereid voor het echte en officiële examen.

VCA certifcaat